Scenario Manager در اکسل

در مقاله قبلی با منوی What if Analysis آشنا شدیم، همانطور که قبلاً بیان شد، What if Analysis شامل سه ابزار بسیار کاربردی Data Table، Scenario Manager و Goal Seek در اکسل میباشد. در مقالات قبلی به تفصیل در مورد Data Table و Goal Seek صحبت کردیم. در این مقاله میخواهیم با ابزار بسیار مفید و کاربردی Scenario Manager در اکسل آشنا شویم.

Scenario Manager در اکسل

معرفی Scenario Manager در اکسل

منوی What if Analysis در اکسل در تب Data و در گروه Data Tools قرار گرفته است. با کلیک کردن بر روی منوی What if Analysis در اکسل میتوان به سه ابزار Goal Seek، Data Table و Scenario Manager برسیم، شکل زیر منوی What if Analysis در اکسل نسخه ۲۰۱۳ را نشان میدهد:

منوی What if Analysis در اکسل

Data Table و Goal Seek را در مقالات قبلی مورد بررسی قرار دادیم، در این مقاله با Scenario Manager در اکسل آشنا میشویم. در نوشتن گزارش ها حتماً به مواردی بر خواهیم خورد که برای مساله مورد بررسی با چند سناریو (Scenario) رو به رو هستیم. فرض کنیم در مورد جدولی صحبت میکنیم که در آن به ازای شرایط مختلف تولید خروجی های متفاوتی وجود دارد. در این حالت هر مجموعه شرایط تولید میتواند یک سناریو باشد که خروجی مخصوص به خود دارد. ابزار Scenario Manager در اکسل به کاربران کمک میکند که سناریو های مختلف را به راحتی در فایل های اکسل نمایش دهند و گزارشات خروجی را بر اساس سناریو های مختلف مشاهده نمایند. در ادامه با Scenario Manager بیشتر آشنا خواهیم شد.

ابزار Scenario Manager در اکسل

برای درک بهتر کار با ابزار Scenario Manager در اکسل، آموزش این ابزار را با یک مثال دنبال میکنیم. اطلاعات زیر را در نظر بگیرید، برای تولید یک قطعه در یک کارخانه چهار سناریو (Scenario) وجود دارد، از سمت چپ، سناریوی اول مربوط به تولید کالا با کیفیت پایین تر و به تعداد بیشتر میباشد و در سمت راست تولید کالایی با بالاترین کیفیت و تعداد کمتر قرار دارد. به صورت عادی مجبوریم برای هر سناریو یک جدول جداگانه مانند شکل زیر ترسیم کنیم و خروجی ها را به صورت دستی یا رسم نمودار با هم مقایسه نماییم. ابزار Scenario Manager در اکسل به کاربران کمک میکند تمام این سناریو ها را در فقط یک جدول مشاهده کنند و نیازی به ترسیم جداول جداگانه برای هر سناریو نباشد. تصور کنید برای جداول بزرگتر این ابزار چقدر مفید خواهد بود.

مثال Scenario Manager در اکسل

برای دانلود فایل مثال Scenario Manager در اکسل روی این خط کلیک نمایید.

در مثال بالا میخواهیم تمام سناریو ها را  در جدول اول نشان دهیم، برای اینکار از منوی What if Analysis بر روی گزینه ی Scenario Manager کلیک میکنیم. پنجره Scenario Manager در اکسل به شکل زیر است، برای تعریف سناریو ها بر روی دکمه Add کلیک میکنیم تا پنجره Add Scenario باز شود.

Scenario Manager در اکسل

برای مثال بالا چهار سناریو باید تعریف کنیم، نام سناریو ها را به ترتیب Low Quality، Medium Quality، High Quality و Premium Quality میگذاریم، در هر سناریو “تعداد تولید شده”، “کیفیت” و “قیمت فروش” متفاوت میباشد. هزینه ی تولید تابعی از قیمت فروش میباشد و بنابراین نیازی به تغییر آن در هر سناریو نیست.

طبق جدول بالا، سلول های C6، C7 و C8 سلول های متغیر (Changing Cells) میباشند که در پنجره Add Scenario در کادر دوم انتخاب میشوند، کادر اول نام سناریو و کادر سوم کامنت کاربر در مورد آن سناریو میباشد. پس از تکمیل پنجره Add Scenario برای سناریوی اول کادر به صورت زیر خواهد بود:

تمرین Scenario Manager در اکسل

برای دانلود فایل مثال Scenario Manager در اکسل روی این خط کلیک نمایید.

با کلیک کردن بر روی Ok وارد پنجره Scenario Value میشویم و این پنجره را بر اساس داده های جدول مانند شکل زیر پر میکنیم. در پنجره Scenario Value برای هر Changing Cell یک کادر در نظر گرفته شده که کاربر میتواند مقدار مختص با آن Changing Cell در سناریو مربوطه را در آن وارد نماید.

نکته مهم اینکه، در فایل مثال نام سلول های C6، C7 و C8 را به نام های معنا دار نامگذاری نموده ایم تا خروجی های ابزار Scenario Manager در اکسل ملموس تر و شکیل تر شوند، سلول C6 را Quantity، C7 را Quality و C8 را Price نامگذاری کرده ایم. مبحث نامگذاری محدوده ها در اکسل را مطالعه نمایید.

تمرین Scenario Manager در اکسل

پس از کلیک کردن بر روی دکمه Ok کار تعریف سناریوی اول به پایان میرسد، با کلیک کردن بر روی دکمه Add سناریوهای دوم، سوم و چهارم را طبق داده ها تکمیل میکنیم و در نهایت پنجره Scenario Manager به صورت زیر خواهد بود:

پنجره Scenario Manager در اکسل

برای اضافه کردن سناریوهای جدید دکمه Add، برای پاک کردن یک سناریو دکمه Delete، برای ویرایش یک سناریو دکمه Edit، در صورت تعریف سناریوها در شیت های مختلف میتوان از دکمه Merge برای دیدن تمام سناریو ها در همین پنجره استفاده نمود و در نهایت با کلیک کردن روی دکمه Summary میتوان یک گزارش از سناریو ها در یک شیت جداگانه در غالب Scenario Summary Table یا Scenario Pivot Table Report کرد و بر اساس جدول بدست آمده نمودار مورد نیاز را ترسیم نمود. شکل زیر خروجی ابزار Scenario Manager در اکسل را به صورت Scenario Summary Table به همراه نمودار رسم شده بر اساس آن را نشان میدهد.

برای دانلود فایل مثال Scenario Manager در اکسل روی این خط کلیک نمایید.

خروجی Scenario Manager در اکسل

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی: share on facebook share on google plus share on linkedin

۱۵ نظر

  1. محمد رضا غلامزاده

    سلام
    خسته نباشید
    واقعا عالی بود
    خوشحال می شوم موارد جدید را دریافت یا مطلع شوم

  2. محمد رضا غلامزاده

    سلام
    چرا در فایل اکسل اطلاعات این دو یکسان است First Senario و Fourth Senario

    1. حامد قدیمی

      سلام، لطفاً ابزار Scenario Manager را فعال کنید و سناریوهای متفاوت را ببینید. یکسان نیستند،

  3. محمد نصری

    سلام
    ازاینکه با اطلاعات مفید و کاربردی خود مارا نیز سهیم هستید کمال تشکر و قدردانی را دارم

  4. علی مشکین قلم

    با عرض سلام
    جناب آقای مهندس حامد قدیمی ضمن عرض سلام و خسته نباشید خدمت حضرتعالی و همکاران محترمتان صمیمانه از بابت کارتان در زمینه اکسل متشکرم.

  5. محول

    عرض سلام و احترام جناب آقای قدیمی
    بنده از علاقمندان و کاربران اکسل با ۲۰ سال سابقه کار در این نرم افزار هستم و از شیوه تدریس و سایت شکیل و نحوه ی آموزش این نرم افزار قدرتمند از شما تشکر ویژه دارم. بنا دارم در خصوص آموزش سطح حرفه ای اکسل در اداره ی متبوع برای کاربران ویژه با مسئولین امر صحبت کنم . حتما مزاحم شما خواهم شد
    پیروز و موفق باشید

  6. محول

    به نظر می رسد تحلیل مدیریت سناریوها برای جداول کوچک با پارامترهای کم چندان جذاب نیست و دیگر اینکه لازم است کاربر متغیرهای سناریوهای مختلف را از طریق فرم مخصوص در سناریو وارد کند.

  7. راحیل

    سلام. خسته نباشید. حقیقتا توضیحاتتان به نسبت بسیاری از سایتهای آموزشی بهتر و بدون کپی برداری است، از حسن دقت شما سپاسگزارم. در پناه حق✋✔

دیدگاهتان را بنویسید؟