معرفی اکسل و کاربردهای آن

در ابتدایی ترین گام های شروع یادگیری نرم افزار اکسل (Excel) به معرفی اکسل و کاربردهای آن می پردازیم.

معرفی اکسل و کاربرد آن

معرفی نرم افزار اکسل (Excel)

اکسل از جمله کاربردی ترین مجموعه نرم افزارهای Microsoft Office می باشد، اکسل یک نرم افزار صفحه گسترده (Spread Sheet) است، به این معنی که در واقع اکسل جدولی بسیار بزرگ است که کاربر می تواند بنا به نیاز خود برای هر سلول از این جدول داده تعریف کند، فرمول نویسی کند، ظاهر هر سلول را به دلخواه تغییر دهد و یا محدودیت های دسترسی برای هر سلول تعریف کند. قابلیت های بیشمار نرم افزار اکسل و سهولت یادگیری و استفاده از آنها، بکارگیری این نرم افزار را در حوزه ی کارهای مهندسی، اداری، مالی و … به امری اجتناب ناپذیر تبدیل نموده است.

اکسل میتواند برای امور بسیار ساده مانند لیست کردن خرید های روزانه شخصی و یا اموری پیچیده مانند تهیه داشبوردهای مدیریتی مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر تمام قابلیت هایی که در اکسل قرارداده شده است (مانند رسم نمودارها، فرمول نویسی، تهیه بانک داده، داشبوردها و….) اکسل میتواند با استفاده از کد نویسی VBA تبدیل به یک نرم افزار بسیار حرفه ای برای تحیل داده ها و گزارش گیری شود.

نسخه های اکسل

نرم افزار اکسل توسط شرکت Microsoft تهیه شده و تاکنون در نسخه های متفاوتی برای استفاده در Windows، Mac، Android و IOS در اختیار کاربران قرارداده شده است. اولین نسخه از نرم افزار Excel در سال ۱۹۸۵ برای سیستم عامل Macintosh تولید شد و اولین نسخه همخوان با ویندوز در سال ۱۹۸۷ بوجود آمد که Excel 2.05 نام داشت که موفقیت چشمگیری را نصیب ماکروسافت نمود.

اکسل با نتشار نسخه Excel 3.0 در سال ۱۹۹۰ به کار خود ادامه داد و Excel 4.0 در سال ۱۹۹۲ منتشر شد، اکسل همواره در این سالها پیشرفت را تجربه کرد و درسال ۱۹۹۵ با انتشار نسخه Excel 5.0 ویژوال بیسیک (Visual Basic for Application) به اکسل اضافه شد که به اکسل قابلیت انجام اتوماتیک کارهای تکراری و اضافه کردن توابع تعریف شده توسط کاربر (User Defined Functions -UDF) را داد.

نسخه اکسل Excel 95 – v 7.0 در سال ۱۹۹۵ به همراه Microsoft Office for Windows 95 روانه بازار شد و Excel 97-v 8.0 به همراه نسخه Office 97 در سال ۱۹۹۷ به بازار معرفی شد که دارای تغییرات زیادی نسبت به نسخه قبلی بود.

در سال ۲۰۰۰ به همراه Office 2000 نسخه اکسل Excel 2000 یا v 9.0 منتشر شد که نسبت به نسخه قبل تغییرات چندانی نداشت و نسخه Excel 2002 یا v 10.0 پس از آن به همراه Office XP و سپس نسخه Excel 2003  یا v 11.0 به همراه Office 2003 به کاربران معرفی شد. در سال ۲۰۰۷ نسخه Excel 2007  یا v 12.0 با تغییرات بسیار زیادی نسبت به نخسه قبل توسط ماکروسافت توسعه داده شد و به همراه Office 2007 برای کاربران عرضه گردید. اضافه شدن ابزارهایی مانند Smart Art و Name Manager، تغییراتی در رسم نمودارها و Pivot Table ها، معرفی فرمت های xlsm و xlsx، افزایش زیاد در تعداد سطرها و ستون های در اختیار کاربران (افزایش تعداد سطرها به تعداد ۲ به توان ۲۰ برابر با ۱۰۴۸۵۷۶ و تعداد ستون ها به ۲ به توان ۱۴ برابر با ۱۶۳۸۴) از جمله تغییرات برجسته در نسخه جدید اکسل بود.

پس از v 12.0 ماکروسافت با حذف v 13.0 به سراغ v 14.0 رفت و اکسل Excel 2010 را به همراه Office 2010  روانه بازار کرد. در این نسخه تغییراتی در اکسل ایجاد شد که جزیی به حساب می آمد از جمله معرفی توابع جدید، معرفی نمودارها Sparkline، توسعه روش های رسم نمودار، اجازه Customize کردن Ribbon ها و برخی تغییرات دیگر. نسخه اکسل Excel 2013 یا v 15.0 به همراه Office 2013 پس از نسخه ۲۰۱۰ منتشر شد و در در این نسخه مواردی مانند Power Pivot، Power View، Timeline و Slicer و برخی توابع جدید و تغییراتی جزیی تر در اکسل بوجود آمد و در نهایت نسخه Excel 2016 یا v 16.0 به همراه Office 2016 همچنان قدرتمندانه و با افتخار توسط Microsoft به کاربران حرفه ای و عادی ارائه شد.

اخیرا نسخه Office 2019 به همراه Excel 2019 روانه بازار شده است که در خصوص تغییرات این نسخه مقاله ای جداگانه نوشته خواهد شد.

کاربرد ها ی نرم افزار اکسل (Excel)

excel software iconکاربرد نرم افزار اکسل با توجه به گستردگی ابزارهای گنجانده شده در آن، در تمام حوزه های کاری که به نوعی با دسته بندی و  تحلیل داده ها، فرمول نویسی، بانک های اطلاعاتی یا گزارش گیری سر و کار دارند ملموس است به عنوان مثال در کارهای مهندسی می توان به کاربرد هایی از قبیل تهیه ی فرمول شیت ها، چک لیست ها و نوشتن نرم افزار های مختلف برای امور طراحی، تحلیل و گزارش گیری اشاره نمود. بیشتر توانایی های نرم افزار اکسل به صورت مشترک توسط تمامی تخصص ها می تواند مورد استفاده قرار گیرد، علاوه بر این به دلیل استفاده ی گسترده از این نرم افزار در حوزه هایی همچون امور مالی، حسابداری، آماری، ریاضی و بانک های اطلاعاتی تلاش شده برخی ابزار های تخصصی کاربردی در این حوزه ها استفاده از نرم افزار اکسل را برای کاربران آن ها راحت تر نماید.

قابلیت های گسترده اکسل باعث شده که امروزه دانش استفاده از اکسل جز اصول اولیه و اساسی ترین مهارت ها در هر حرفه ای به شمار رود. در بسیاری از کشورها افراد متخصص اکسل (Excel Experts) از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند و افرادی که کد نویسی در اکسل را در کنار سایر قابلیت های اکسل فرا میگیرند همواره در زمره متخصصین پر مشغله کشورهای پیشرفته میباشند.

در مقالات آموزشی که سایت اکسل پرو منتشر می شود سعی شده است تا حد امکان تمامی کاربردهای نرم افزار اکسل، چه در امور تخصصی و چه در امور غیر تخصصی پوشش داده شود، بدیهی است ارایه ی مطالب به صورت جامع و در کیفیت مطلوب امری زمان بر می باشد، لیکن نیاز است به صورت مرتب به سایت ارجاع شده و مطالب جدید خوانده شود. از طرفی با توجه به سرعت توسعه نرم افزار اکسل ممکن برخی ابزار به روز رسانی شود و قابلیت هایی به آنها اضافه گردد که تلاش میشود این قابلیت ها در اولین فرصت پوشش داده شود.

لازم به ذکر است در مقالات منتشر شده در این سایت تلاش شده آموزش مطالب به روشی جدید و در خلاصه ترین و عین حال کاملترین صورت ممکن عرضه گردد و بکارگیری منابع دیگر آموزش مانند مثال ها، تمرین ها، فیلم های آموزشی، کتب و وبسایت های اشاره شده و ارجاع داده شده در این مقالات می تواند یادگیری محتوا را تسهیل بخشد.

تمامی محتوای آموزشی عرضه شده در این وبسایت توسط حامد قدیمی و به روش مختص ایشان تهیه و به صورت رایگان در سایت اکسل پرو ارایه گردیده است. هرگونه استفاده ی از آن ها و انتشار مطالب به مقاصدی غیر از یادگیری امری غیر اخلاقی بوده پیگرد قانونی دارد.

دوره آموزش تصویری آشنایی با اکسل و انجام تنظیمات اولیه

مدرس دوره: حامد قدیمی

در این دوره آموزشی ابتدا با اکسل و کاربردهای این نرم افزار آشنا میشویم و سپس به یادگیری بخش های مختلف اکسل میپردازیم. روش ایجاد فایل های اکسل و تغییرات ظاهر فایل های اکسل را فرا میگیریم و همچنین روش ذخیره فایل های اکسل به صورت Template را می آموزیم. در این دوره آموزشی تنظیمات سطرها و ستون ها و تنظیمات شیت ها را نیز یاد میگیریم.

برای خرید دوره آموزشی آشنایی با اکسل و انجام تنظیمات اولیه بر روی این خط کلیک نمایید.

حاصل دوره:

آشنایی با اکسل و کاربرد آن، ایجاد فایل های جدید و Template ها و انجام تنظیمات اولیه.

سرفصل های دوره:

  • معرفی محیط اکسل و آشنایی با منوها، Tab، Groups، نوار فرمول، Name Box، Quick Access Toolbar، Zoom box، Scroll Bars، Status Bar، Column و Row
  • انواع Sheet ها، روش اضافه و حذف کردن Sheet ها، کپی کردن و جابجایی Sheet ها، Hide کردن و علامت گذاری شیت ها با رنگ های مختلف
  • تنظیمات سطر ها و ستون ها،
  • Hide کردن و Unhide کردن سطرها و ستون ها، Insert، Delete، Clear Content، Copy،  Width & Height سطرها و ستون ها
  • تنظیمات شیت ها
  • Very Hidden کردن شیت ها،
  • Insert، Copy & Move کردن شیت ها
  • ایجاد فایل اکسل جدید،
  • تغییر ظاهر اکسل،
  • ذخیره Template، استفاده از Template های Online برای ایجاد فایل های اکسل جدید،
  • تغییر Theme اکسل
  • تعیین چپ به راست و راست به چپ بودن شیت ها
  • نمایش Ruler، Heading، Gridline و Formula Bar در اکسل

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی: share on facebook share on google plus share on linkedin

۴۴ نظر

  1. علی

    سلام آقا حامد
    آقا حامد من برای تحقیق اجباری کلاسم باید درباره نرم افزار اکسل تحقیق کنم شما اجازه میدید که از مطالب شما درش استفاده کنم

    1. حامد قدیمی

      سلام، بله، دوره ها به صورت خصوصی میباشد، لطفاً برای اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.

  2. مجید احمدی

    سلام

    اولین روز آشناییم با شما و سایتتون هست و امیدوارم باعث یادگیری و استفاده ام توی مراحل و پلکان موفقیتم بشه .

    از ظاهر و نظم سایتتون هم تشکر میکنم .
    موفق باشید

  3. کامران

    باسلام.
    من چندماه قبل مجموعه ویدیوهای آموزش اکسل شما رو از ابتدای ابتدا دیده بودم و تا چندین قسمت اون هم اکسل رو با این ویدیوها یاد گرفتم که بسیار مفید بود برام الان بقیه اون ویدیوها رو بیدا نمیکنم اگر لطف کنید و بهم کمک کنید ممنون میشم

    1. حامد قدیمی

      سلام، در مقالات آموزشی سایت، در انتهای مقالات، فیلم های آموزشی قرار دارند. البته تمام مقالات دارای فیلم آموزشی نیستند. موفق باشید.

  4. بهار

    با سلام
    چگونه میتوان یک ستون به ستون های موجود در فایل اکسل اضافه کرد؟
    از طریق insert به من پیام میدهد و نمیتوانم اینکار را بکنم ردیف اضافه میشود اما ستون اضافه نمیکند پیام میدهد که امکان جابجاکردن سلولهای پر وجود ندارد یا اینکه به آخرین سلول برو و سلول را خالی کن درصورتیکه خالی است
    ممنون

    1. حامد قدیمی

      سلام، تعداد کل ستون های اکسل ثابت است و نمیتوان به آن اضافه کرد. اکسل ۱۶۳۸۴ ستون دارد، در صورتی که این تعداد کافی نیست از شیت های دیگر استفاده کنید.

    1. حامد قدیمی

      سلام، امکان این کار وجود ندارد مگر اینکه شما فایل را به صورتی که از آن بک آپ تهیه شود ایجاد کنید و یا اینکه از Automatic Backup روی سیستم خود استفاده نمایید. موفق باشید.

  5. مهرناز

    با سلام و خسته نباشید..ممنون از پیج پر کاربردتون..ممنون میشم اگه منوهای formulas و data و review و view در برنامه اکسل را توضیح بدین..

    1. حامد قدیمی

      سلام، بله، بسیاری از ابزارها در حال حاضر در سایت مورد بحث قرار گرفته اند، مقالات آموزشی را بخوانید، با سایت در ارتباط باشید، در آینده مقالات آموزشی کامل تر خواهد شد. موفق باشبد.

  6. مرضیه کیانیانی

    ممنون مطالب شما بسیار عالی هستند.لطفا مطالب را بیشتر برای ما توضیح دهید.

  7. امین

    سلام من یک سوال راجب اکسل داشتم می خواستم بدونم در اکسل فررمولی است که بشو بین دو حرف یا علامت خاص را جدا کرد از سلول مثلا فرمول بدهیم که =جدا کن در سلول x اعداد بین علامت #تا *؟
    لطفا راهنمایی کنید

    1. حامد قدیمی

      سلام، بله برای انجام عملیات های جدا کردن و به هم چسباندن متن ها میتوانید از ترکیب توابع مختلف Text Functions استفاده نمایید لطفاً مقالات مربوط به توابع متنی در اکسل را مطالعه نمایید. موفق باشید.

  8. محدثه

    سلام من همین الان برنامه رو ریختم راستش توضیحاتتونو خوندم ولی کلا متوجه نمیشم برای چی از این برنامه استفاده میشه
    کلا چون ادم کنجکاویم رفتم تو برنامه راستش یکم گیج شدم میشه بگید کلا برای چه کاری از این برنامه استفاده میشه
    مرسی

    1. حامد قدیمی

      سلام، به صورت کلی، اکسل برای انجام امور آماری و کار با داده های مختلف و انجام تحیل های مختلف بر روی داده ها کاربرد دارد. البته کاربرد اکسل واقعاً در قالب چند جمله کوتاه قابل بیان نیست و سالها تجربه برای شناخت کامل قابلیت های اکسل مورد نیاز است. موفق باشید.

  9. سید

    سلام ببخشید میشه از مطالبتون توی مقاله ای که میخام بنویسم استفاده کنم؟؟ مشکلی که نیست یعنی گیر که نمیدن

    1. حامد قدیمی

      سلام، بله، استفاه از مطالب با ذکر نام سایت Excelpro.ir مجاز است.

  10. عرفان

    من دو سوال داشتم
    اول لینکه یک فرد که اکسل را یاد بگیره در کجا میتونه سَریعاً مشغول به کار بشه؟

    دوم اینکه چه مدت طول میکشه که یک فرد اکسل رو به طور کاملا حرفه ای یاد بگیره؟

    1. حامد قدیمی

      سلام، در پاسخ سوال اول، اکسل نرم افزاری است که در بیشتر مشاغل کاربرد دارد، یک ابزار است، صرف تبحر داشتن در اکسل نمیتوانید خود را مناسب کاری فرض کنید. در پاسخ سوال دوم، نامحدود، اکسل مانند تمام نرم افزارهای دیگر روز به روز در حال پیشرفت است، قابلیت های این نرم افزار بیشمار است، بنابراین بسته به تخصص خود و ابزارهایی که مورد نیاز شما هست باید دنبال پاسخ این سوال باشید، و البته استعداد، دانش و پشتکار و توان یادگیری افراد متفاوت است و نهایتاً پاسخ به این سوال ممکن نیست.

  11. زهرا آیت

    سلام.
    تشکر میکنم از سایت خوبتون.
    من یک سؤال داشتم.
    میخواستم بپرسم آیا micro نوشتن همون برنامه نویسیه؟
    یعنی اگه کسی micro بدونه، بدون برنامه هایی مثل
    visual studio
    میتونه برنامه بنویسه؟

    1. حامد قدیمی

      سلام، متشکرم، کد نویسی، برنامه نویسی و ماکرو نویسی هر سه یکسان هستند، در اکسل بالاخص کدنویسی رو به عنوان ماکرو نویسی میشناسیم، تفاوت اینها با یکدیگر اونقدر مهم نیست، ماهیت همه یکی هست. زبان های برنامه نویسی متفاوتی وجود دارند، مثل C، C++، C#، VB، و… ده ها مورد دیگه، هر کدام از این زبان های برنامه نویسی کاربرد خود را دارند و با هم متفاوت هستند، زبان برنامه نویسی که در اکسل استفاده میشود VBA است، که در واقع همان VB است که برای اکسل ساخته شده.

دیدگاهتان را بنویسید؟